100 g smör
1 krm salt
1½ dl vetemjöl
Hallonmousse
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Garnering
Godaste äppelkakan! Ni måste prova.
24 bitar
Kakan
250 g rivet äpple (ca 3 äpplen)
4 ägg
3 dl strösocker
240 g vetemjöl
2 tsk malen kanel
1 tsk nymortlad kardemumma
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
lite salt
1 dl rapsolja
1 dl naturell yoghurt
Skala och riv äpplena.
Vispa ägg och socker ca 5 minuter med elvisp (medelhastighet).
Tillsätt olja och yoghurt. Sikta sedan med resten av de torra ingredienserna.
Sist har man i äpplena. Vispa ihop.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 25 x 30 cm. Knyckla ihop pappret först och forma det sedan i formen.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Känn med en sticka. Den ska vara torr.
Låt kakan kallna.
Frosting
75 g rumsvarmt smör
2½ dl florsocker
1½ tsk vaniljsocker
300 g färskost (t ex philadelphia)
Vispa smöret med elvisp tills det blir vitt och fluffigt.
Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa fluffigt.
Tillsätt färskosten och vispa till en fluffig frosting.
Bred frostingen över den helt avsvalnade kakan och ställ sedan i kylen.
Äppelkompott
300 g äpplen (ca 3 st)
½ dl vatten
½ dl syltsocker
½ dl farinsocker
lite kanel
lite nymortlad kardemumma
ev lite citronsaft
Skala och skär äpplena i små tärningar. Lägg dem i en kastrull.
Tillsätt de övriga ingredienserna och låt puttra på svag värme tills äpplena är mjuka men inte så att de faller isär.
Låt kallna helt.
Skär kakan i 24 rutor och lägg på en klick äppelkompott på varje del.
Dekorera ev med citronmeliss.
Pajdeg
Fyllning
1 gul lök
650 g kantareller (förvällda ca 250 g)
salt
peppar
200 g västerbottenost
3 dl creme fraiche
3 ägg
Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen.
Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel.
Förgrädda botten i 225 grader i 5 minuter.
Skala och finhacka löken. Fräs den i smör tills den är mjuk och glansig.
Lägg i den förvällda svampen i stekpannan och krydda med salt och peppar.
Riv osten och blanda med löken och svampen.
Fyll pajskalet med blandningen.
Vispa ihop creme fraiche och ägg. Krydda med salt och peppar.
Häll äggblandningen över svampblandningen.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 20-25 minuter.
ca 250 g pasta
2 broccolistånd
1 gul lök
2 paket bacon
1 msk tomatpuré
5 dl creme fraiche
salt
peppar
sambal oelek (mängd efter smak)
2 dl riven ost
Koka pastan enligt anvisning på paketen.
Dela broccolin i buketter och koka i lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Låt dem rinna av i ett durkslag och lägg dem sedan i en smord ugnsform.
Skala och finhacka löken.
Strimla baconet.
Fräs bacon i en stekpanna. Tillsätt löken och fräs den mjuk och glansig.
Häll över bacon och lök i en kastrull och tillsätt tomatpuré och creme fraiche. Koka upp och låt puttra på svag värme i någon minut. Smaka av med salt, peppar och sambal oelek.
Blanda ner den kokta pastan i såsen.
Häll allt över broccolin i formen.
Strö över den rivna osten.
Gratinera i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.
Receptet kommer från Jenny Warsén.
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ purjolök
400 g potatis
300 g morötter
½ färsk fänkål
1 msk olivolja
1 msk smör
1 tsk chiliflakes
2 msk tomatpuré
3 dl vitt vin
5 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 msk fiskfond
300 g laxfilé
300 g torskfilé
500 g räkor med skal
ca ½ kg blåmusslor
½ msk färsk timjan
½ citron
4 krm salt
2 krm svartpeppar
Skala och finhacka lök och vitlök.
Skölj och strimla purjolöken.
Skala och tärna potatis och morötter.
Skölj och tärna fänkålen.
Hetta upp olja och smör i en kastrull.
Fräs lök, vitlök, purjolök, fänkål, potatis och morötter tillsammans med chiliflakes under omrörning i ca 2-3 minuter.
Tillsätt tomatpuré och fräs ca 30 sekunder under omrörning.
Tillsätt vitt vin och låt puttra i ca 4-5 minuter.
Tillsätt vatten, grädde och fond. Låt soppan sjuda under lock i ca 20 minuter.
Tärna laxen och torsken och krydda med lite salt.
Skala räkorna.
Lägg i lax, torsk och musslor i soppan och låt sjuda i ca 5 minuter.
Ta bort musslor som inte har öppnat sig.
Lägg i räkor och timjan.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Servera med aioli och ett gott bröd.
Recept på aioli hittar du HÄR.
24 st
Botten
4 ägg
2,75 dl strösocker
150 g smält smör
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
2 krm salt
Glasyr
1,25 dl vispgrädde
250 g nougat (1 paket Odense)
1,75 tsk Nescafé (frystorkat kaffe)
kokosflingor
Botten
Knyckla ihop ett bakplåtspapper och räta ut det igen. Lägg i det i en form, ca 20x30 cm. (Man knycklar ihop pappret för att det ska vara lättare att forma.)
Vispa ägg och socker pösigt, 5 min med elvisp på medelhastighet.
Sikta ner alla torra ingredienser och mjölken.
Vispa ihop.
Tillsätt smöret och vispa ihop.
Häll smeten i den bakplåtspappersklädda formen.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 20 minuter. Känn med en sticka. Kakan ska vara torr.
Låt svalna.
Glasyr
Koka upp grädde och kaffepulver.
Lägg i nougaten och rör till den smält. Det ska bli en blank och slät kräm.
Låt svalna.
Bred ut glasyren över kakan och häll på rikligt med kokosflingor.
Ställ gärna i kylskåp en stund så går det lättare att skära rutor sedan.
32 st
120 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk ljus sirap
5 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
Non stop-godisar
Blanda smöret och farinsockret till en jämn massa.
Vänd ner strösocker och blanda ihop.
Blanda ner ägg och sirap.
Tillsätt vetemjöl, kakao, bikarbonat och salt.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen i 4 bitar och därefter varje sådan del i 8 bitar så att det totalt blir 32 bitar.
Rulla varje bit till en boll.
Platta till bollen lite grann och tryck på Non stop-godisar.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 6-7 minuter.