14 st
lördag 24 april 2021
Chokladmorotsmuffins
Efterrättsspett
Snabba, enkla och goda efterrättsspett!
Fläskfilépasta med kantareller
1 fläskfilé
kantareller (mängd efter behag)
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde
2 -3 tsk dijonsenap
1 msk kantarellfond
persilja
salt
svartpeppar
500 g färsk pasta (Jag använde Fettuccine.)
parmesanost
Putsa och skär fläskfilén i strimlor.
Stek köttet i smör.
Krydda med salt och peppar.
Skala och finhacka schalottenlökarna.
Stek schalottenlöken mjuk i smör.
Pressa ner vitlöken.
Tillsätt grädde, senap och fond.
Låt småputtra i ca 10 minuter.
Smaka av med persilja, salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisningar på paketen.
Blanda ihop pasta, kött och sås.
Riv över parmesanost.
Servera.
Rätten kan lätt göras vegetarisk genom att ta bort fläskfilén och använda mer svamp istället.
måndag 19 april 2021
Makalösa med choklad
24 st
100 g rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
2 dl vetemjöl
100 g chokladknappar eller hackad choklad
1 tsk bakpulver
Lägg alla ingredienser utom chokladen i en matberedare.
Kör ihop till en smidig deg. (Funkar även att göra för hand.)
Arbeta in chokladen i degen, för hand.
Rulla degen till en korv. Dela i 3 delar.
Dela sedan varje del i 8 delar = 24 småbitar.
Rulla varje del till en liten boll.
Lägg bollarna på en bakplåtspappersklädd plåt, 12 st på varje plåt är lagom för de flyter ut.
Ta en gaffel och platta till varje boll lite.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 7 minuter.
Morotskaka
Här kommer receptet på den saftigaste morotskakan och den krämigaste frostingen. Du måste testa! Helt fantastisk!
Kakan
4 ägg
1 tsk salt
(Täck gärna över bunken med något för det stänker mycket.)
lördag 17 april 2021
Banantårta
Tårtbotten
2-3 mosade bananer (beroende på storlek)
185 g Marabou mörk choklad
Grovhacka chokladen.
Häll grädden i en kastrull.
Lägg i chokladen.
Värm tills chokladen har smält. FÅR INTE KOKA.
Ställ i kyl 5-6 timmar eller över natten.
Vispa upp med elvisp.
Dammsugarrutor
16 st
300 g sockerkaka1 msk arraksarom
200 g marsipan
50 g mörk choklad
Mixa sockerkakan till kaksmulor.
Lägg allt utom marsipanen och chokladen i en matberedare och kör ihop till en smidig deg. Det funkar att göra för hand också.
Tryck ut kakblandningen i en form ca 16 x 16 cm.
Kavla marsipanen. Jag hade olika färger.
Lägg marsipanen ovanpå kakblandningen.
onsdag 14 april 2021
Asiatiska fläskbullar
500 g fläskfärs
Sallad
200 g risnudlar
4 salladslökar
1 tsk sesamolja
2 msk rapsolja
Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen.
Skiva salladslöken.
Blanda ihop alla ingredienser till salladen.
Sås
1 dl japansk soja
3 msk hoisinsås
1 msk limesaft (färskpressad)
1 tsk asiatisk fisksås
1 tsk sesamolja
Blanda ihop alla ingredienser.
Garnering
½ dl sesamfrön
Blanda fläskbullar och nudelsallad.
Garnera med sesamfrön.
Servera med sås och ev limeklyftor.
Marsipantårta
Tårtbotten
Fyllning 1
Vaniljkräm:
2 dl mjölk som vispas ihop med 5 msk marsanpulver
1 dl vispad grädde
Fyllning 2
500 - 600 g mosade jordgubbar, 1 liter
1 dl vispad grädde
Spackling
2 dl vispgrädde
Hakkeböff med whiskyglaze
4 portioner
600 g nötfärs
1 dl ströbröd
1½ dl mjölk
1 ägg
salt
svartpeppar
Blanda färs, ströbröd, mjölk och ägg.
Krydda med salt och peppar.
Låt smeten vila i 15 minuter.
Forma 8 biffar och stek i smör.
Sås
3 msk farinsocker
3 msk Worcestershiresås
3 msk whisky
1½ msk rödvinsvinäger
Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt koka några minuter tills den fått sirapskonsistens.
Potatismos
8 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 kg mjölig potatis
salt
100 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
vitpeppar
Skala och skiva vitlöken. Fräs den försiktigt i oljan några minuter.
Skala och dela potatisen.
Lägg potatis, vitlök och salt i en kastrull. Häll i vatten så att det precis täcker potatisen.
Koka potatisen mjuk. Slå av vattnet.
Värm grädde och mjölk i en kastrull.
Stöt potatisen och häll på gräddblandningen.
Klicka i smöret.
Vispa ihop till ett luftigt mos.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Skeda glazen på biffarna.
Lägg upp biffarna på tallrikar tillsammans med moset och slå över lite steksky.
Servera gärna med pak choi som är stekt i olja och kryddad med salt.
tisdag 13 april 2021
Nicke Nyfiken-tårta
Tårtbotten
3 dl vispgrädde
185 g Marabou mörk choklad
Grovhacka chokladen.
Häll grädden i en kastrull.
Lägg i chokladen.
Värm tills chokladen har smält. FÅR INTE KOKA.
Ställ i kyl 5-6 timmar eller över natten.
Vispa upp med elvisp.
Fyllning 2
onsdag 7 april 2021
Fläskfilé med nudelsallad
1 fläskfilé
Hallon- och lakritscookies
24 st
100 g rumsvarmt smörKebabkrydda
Kebabkrydda
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 krm kanel
Blanda alla kryddor och förvara i en glasburk med lock.
Kärleksmumskaka med cheesecakekräm
Botten
100 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 dl florsocker
Bikupetårta
Tårtbotten
3 dl vispgrädde
185 g Marabou mörk choklad
Grovhacka chokladen.
Häll grädden i en kastrull.
Lägg i chokladen.
Värm tills chokladen har smält. FÅR INTE KOKA.
Ställ i kyl 5-6 timmar eller över natten.
Vispa upp med elvisp.
Fyllning 2
hallonsylt