24 rutor
160 g smält smör
2 ägg
2½ dl strösocker
1 påse saffran (½ g)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
100 g riven mandelmassa
nymortlade kardemummakärnor (mängd efter tycke och smak)
2-3 äpplen (beroende på storlek)
Lägg mandelmassan i frysen. Det går lättare att riva den senare då.
Ta fram en form ca 20x30 cm och lägg i ett bakplåtspapper.
Smält smöret. Ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker 4-5 minuter med elvisp.
Tillsätt smör och saffran. Vispa ihop.
Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa på lägsta hastighet och tillsätt mjölken efter hand.
Häll smeten i formen.
Skala äpplena och skär dem i mindre bitar.
Strö äpplena över smeten.
Strö kardemumma över äpplena. Jag har kardemummakärnor i en pepparkvarn. Smidigare än att mortla tycker jag. Mängden kardemumma tar man efter tycke och smak.
Ta fram mandelmassan ur frysen och riv den över kakan.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter (känn med sticka så att den är klar).
Låt svalna.
Skär i rutor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar