Deg
1,25 dl mjölk
25 g jäst (½ paket)
½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
60 g rumstempererat smör
1 ägg
ca 5½ dl vetemjöl
Värm mjölken till 37 grader.
Häll den i en assistent eller bunke.
Smula ner jästen.
Tillsätt allt utom mjölet.
Ta lite mjöl i taget tills degen är smidig och släpper kanten.
Kör degen i assistenten ca 10 minuter.
Låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter.
Kavla ut degen ca 1½ cm tjock och stansa ut cirklar som är ca 8 cm i diameter.
Lägg cirklarna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Stansa ut ett hål i mitten på varje cirkel.
Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10-12 minuter.
Sockerlag
½ dl strösocker
½ dl vatten
Koka ihop vatten och socker. Sockret ska lösa upp sig.
Pensla munkarna med sockerlagen direkt när de kommer ut från ugnen.
All sockerlag ska gå åt.
Glasyr alt 1 (12 munkar)
1 chokladkaka (185-200 g)
Smält chokladen över vattenbad.
Doppa munkarna i chokladen.
Dekorera ev med något strössel.
Glasyr alt 2 (12 munkar)
0,75 dl mjölk
5½ dl florsocker
1 dl kakao
½ tsk salt
Lägg alla ingredienser i en kastrull.
Värm och rör tills glasyren är glansig och len.
Doppa munkarna i glasyren.
Dekorera ev med något strössel.
Glasyr alt 3 (12 munkar)
6 dl florsocker
ca 0,75 dl vatten
Häll florsockret i en skål.
Ta lite vatten i taget och rör till önskad konsistens.
Tillsätt ev lite pastafärg eller karamellfärg.
Doppa munkarna i glasyren.
Dekorera ev med något strössel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar