måndag 2 januari 2023

Chokladtårta

Den här kakan/tårtan är fantastiskt god, krämig och mastig. Kan starkt rekommendera den. Eftersom den är så mastig så räcker den till 16 bitar.


Kaka 

200 g smör

200 g mörk choklad (finhackad)

3 ägg

2½ dl strösocker

3 dl vetemjöl


Smält smöret i en kastrull.

Lägg ner chokladen så att den smälter. 

Rör om och låt svalna lite.

Vispa ägg och socker 5 minuter med elvisp.

Sikta ner mjölet i äggvispet.

Tillsätt smör/chokladblandningen och rör ihop allt till en smet.

Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (23 cm i diameter). Smörj kanterna med smör.

Häll smeten i formen.

Grädda på näst nedersta falsen i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.

Låt kallna.


Glasyr

1 dl vispgrädde

20 st after eight-plattor

50 g mörk choklad

25 g smör


Blanda alla ingredienser i en kastrull. 

Värm under omrörning tills det blir en slät smet.

Låt svalna en stund så att den tjocknar till lite.

Häll/bred glasyren över kakan.

Låt stå kallt, gärna över natten.


Dekoration

2 dl vispgrädde

gröna marmeladkulor (går att byta ut mot annat som man gillar)


Den lilla chokladbiten, handmade, finnas att köpa på ICA.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar