90 st
100 g jäst (2 paket)
6 dl mjölk
300 g rumsvarmt smör
½ tsk salt
3 dl strösocker
2 ägg
2-3 tsk malen kardemumma (går att utesluta)
20-22 dl vetemjöl (gärna Manitoba cream)
Smula jästen i en assistent eller bunke. Jag brukar använda assistent.
Värm mjölken till 37 grader.
Häll den över jästen.
Rör så att jästen löses upp.
Skär smöret i lite större tärningar och lägg i dem.
Fortsätt med att lägga i salt, socker, ägg och kardemumma.
Tillsätt lite mjöl i taget.
Knåda degen i assistenten i 10 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
Forma kringlor av degen.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Koka upp rikligt med vatten.
Doppa kringlorna snabbt i det kokande vattnet.
Lägg i en kringla i taget. När du har lagt i tre stycken är det dags att ta upp den första osv.
Lägg kringlorna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 250-275 grader i ca 7 minuter.
Pensla kringlorna med nedanstående sockerlösning direkt när de kommer ut från ugnen.
Sockerlösning
25-50 g smör
1 dl vatten
2 tsk strösocker
Smält ihop detta i en kastrull.
Lossa kringlorna från plåten medan de är varma/ljumma annars kommer de att sitta fast i pappret.
Koka upp rikligt med vatten.
Doppa kringlorna snabbt i det kokande vattnet.
Lägg i en kringla i taget. När du har lagt i tre stycken är det dags att ta upp den första osv.
Lägg kringlorna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 250-275 grader i ca 7 minuter.
Pensla kringlorna med nedanstående sockerlösning direkt när de kommer ut från ugnen.
Sockerlösning
25-50 g smör
1 dl vatten
2 tsk strösocker
Smält ihop detta i en kastrull.
Lossa kringlorna från plåten medan de är varma/ljumma annars kommer de att sitta fast i pappret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar