torsdag 11 januari 2018

Gammelfaster Gretas kokta Vimmerbykringlor



90 st

100 g jäst (2 paket)
6 dl mjölk
300 g rumsvarmt smör
½ tsk salt
3 dl strösocker
2 ägg
2-3 tsk malen kardemumma (går att utesluta)
20-22 dl vetemjöl (gärna Manitoba cream)

Smula jästen i en assistent eller bunke. Jag brukar använda assistent.
Värm mjölken till 37 grader.
Häll den över jästen. 
Rör så att jästen löses upp.
Skär smöret i lite större tärningar och lägg i dem.
Fortsätt med att lägga i salt, socker, ägg och kardemumma.
Tillsätt lite mjöl i taget.
Knåda degen i assistenten i 10 minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter.

Forma kringlor av degen.

Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Koka upp rikligt med vatten.

Doppa kringlorna snabbt i det kokande vattnet.
Lägg i en kringla i taget. När du har lagt i tre stycken är det dags att ta upp den första osv.

Lägg kringlorna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 250-275 grader i ca 7 minuter.

Pensla kringlorna med nedanstående sockerlösning direkt när de kommer ut från ugnen.

Sockerlösning

25-50 g smör
1 dl vatten
2 tsk strösocker

Smält ihop detta i en kastrull.

Lossa kringlorna från plåten medan de är varma/ljumma annars kommer de att sitta fast i pappret.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar