fredag 21 juni 2019

Sommarlovstårta


Tårtbotten

6 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl Manitoba cream (eller vetemjöl)
0,75 dl potatismjöl
2½ tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg ev över lite folie mot slutet om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.


Fyllning 1

Vaniljkräm: 3 dl mjölk som vispas ihop med 7½ msk marsanpulver
1 dl vispad grädde


Fyllning 2

1 liter färska mosade jordgubbar (låt rinna av i ett durkslag)
1 dl vispad grädde


Spackel

2½ dl vispgrädde

Vispa grädden och täck tårtan med grädde.


Dekoration

1 liter jordgubbar i bitar

2½ dl vispgrädde
gul pastafärg
1½ gelatinblad

2½ dl vispgrädde
blå pastafärg
1½ gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i drygt 5 minuter.
Värm grädde och pastafärg. OBS! Får inte koka.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg ner dem i den varma grädden.
Rör tills de har smält.
Ställ kallt i minst 6 timmar. Tips är att göra detta dagen innan och låta det stå i kylen över natten.
Vispa grädden med elvisp.

Spritsa gula och blå rosor runt tårtan samt gula och blå pluttar runt om nertill.
Börja inifrån och gör cirkelrörelse utåt för att göra rosorna.
Till rosorna har jag använt Wiltons tyll nr 1M och till pluttarna Wiltons tyll nr 6B.

Skär jordgubbarna i bitar och lägg i mitten av tårtan.

Vimplarna har jag skrivit ut från printables.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar