tisdag 20 december 2022

Saffranskaka med kanelsmul och apelsinrasp

 

24 bitar


Saffranskaka

200 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

2 ägg

½ g saffran (1 påse)

3 dl filmjölk

1 msk bakpulver

4½ dl vetemjöl


Vispa smör och socker med elvisp.

Tillsätt äggen och vispa lite till.

Rör ut saffranet i filmjölken och tillsätt det i smeten. Rör ihop till en jämn massa.

Tillsätt bakpulver och mjöl och rör ihop ordentligt så att allt blandas.

Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 20 x 30 cm.G

Grädda i mitten av ugnen i 180 grader i ca 25 minuter.


Kanelfras

200 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 msk kanel


Rör ihop alla ingredienser till en smulig massa och strö det över kakan.

Grädda kakan i ytterligare 10-15 minuter.

Låt svalna i formen.


Dekoration

zest från 1-2 apelsiner


Strö zesten över kakan och skär den i rutor.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar