måndag 30 december 2024

Rotmos med fläsklägg

 

Fläsklägg

1 kg rimmad fläsklägg

1 morot

1 gul lök

6 kryddpepparkorn

1 lagerblad


Skölj köttet i kallt vatten.

Lägg det i en gryta och häll på vatten så att det täcker köttet.

Koka upp och skumma väl.

Skala moroten och löken.

Skär dem i mindre bitar och lägg ner dem i grytan.

Tillsätt pepparkornen och lagerbladet.

Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1½-2 timmar.

Köttet är klart när det lossnar lätt från benet.

Ta av grytan från värmen och ställ den åt sidan. 


Rotmos

ca 200 g kålrot

ca 300 g morot

ca 500 g potatis

spadet från fläskläggen

salt

vitpeppar

smör


Skala kålroten och morötterna.

Skär dem i bitar och lägg dem i en kastrull.

Häll på nästan allt spad från fläskläggen, låt köttet ligga kvar i resten.

Låt koka i nästan 30 minuter.

Skala och skär potatisen i bitar.

Lägg ner dem i kastrullen och koka ytterligare ca 15 minuter tills allt är mjukt.

Häll av spadet, men spara det.

Mosa rotfrukterna.

Vispa sedan moset fluffigt med elvisp. Späd med kokspadet till önskad konsistens.

Lägg i önskad mängd smör.

Smaka av med salt och vitpeppar.


Tillbehör

senap



Receptet kommer från Per Morberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar