fredag 24 mars 2017

Hallon- och lakritstårta


Tårtbotten

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg ev över lite folie mot slutet om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.


Fyllning 1

Lakritsfluff:

3 dl vispgrädde
4 st Kick (lakritskola)
saltlakritsflakes

Klipp sönder kolan i mindre bitar och lägg i en kastrull.
Häll på grädden.
Värm och rör runt tills kolan har smält. Får absolut INTE KOKA!
Ställ i kylskåp i minst 6 timmar.
Vispa upp som vanlig grädde.
Lägg det på tårtan.
Strö över saltlakritsflakes, mängd efter behag :)


Fyllning 2

Hallonmousse:

Jag använde köpt. Följ anvisningar på paketet.
Lägg det på tårtan. Strö över extra hallon, mängd efter behag :)


Spackel

Hallonsmörkräm:

100 g hallon
250 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker
2 äggulor

Mosa hallonen.
Sila bort fröna så att du får en slät hallonmassa.
Lägg alla ingredienser utom hallonen i en bunke.
Vispa med elvisp i ca 5 minuter. Smöret ska bli åt det vita hållet.
Lägg i hallonmassan och vispa runt så att allt blandas ordentligt.
Täck tårtan med smörkrämen.
Spritsa några rosor på tårtan.


Garnering

Lakrits- och hallongodis




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar