måndag 15 juni 2020

Godistårta


Tårtbotten

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1½-2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (20 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg över lite folie efter halva tiden om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.


Fyllning 1

Vaniljkräm: 
2 dl mjölk som vispas ihop med 5 msk marsanpulver
1 dl vispad grädde


Fyllning 2

500-600 g mosade jordgubbar (sila bort lite av saften som blir)
1 dl vispad grädde




Spackel

1-1½ dl vispad grädde




Jordgubbssås

3 dl jordgubbssaft (från de mosade bären)
2 gelatinblad
½ dl strösocker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Värm saften och sockret.
Lägg i gelatinbladen och rör tills de smält.
Låt svalna.
När det har tjocknat till lagom konsistens häller man det försiktigt på tårtan så att det rinner ner längs sidorna.


Maränger


1 äggvita
0,75 dl florsocker
0,25 tsk citronsaft (färskpressad)

Vispa äggvitorna och citronsaften till ett fast skum.
Du ska kunna vända skålen upp och ner utan att det händer något.
Häll i florsockret och fortsätt vispa en stund till.
Häll marängsmeten i en spritspåse och spritsa.

Jag använde Wiltons tyll 2D.

Grädda i ugnen på varmluft 110 grader i 2½ timme.
Dra av värmen.
Låt den därefter stå kvar i eftervärmen i 1 timme.


Ös på med ditt favoritgodis





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar