måndag 15 juni 2020

Marsipantårta


Tårtbotten

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1½-2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg ev över lite folie efter halva tiden om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.


Fyllning 1

Vaniljkräm: 
2 dl mjölk som vispas ihop med 5 msk marsanpulver
1 dl vispad grädde

Fyllning 2

300 g mosade jordgubbar (sila bort lite av saften som blir)
1 dl rabarberkompott, recept finns nedan
1 dl vispad grädde

_________________________________________________________________
Rabarberkompott

400 g rabarber
1 dl vatten
1½ dl strösocker

Skölj och skär rabarbern i små bitar.
Lägg rabarber, vatten och socker i en kastrull och koka tills rabarbern har kokt sönder.
Dra av från värmen och gör en redning av ½ dl vatten och 1½-2 msk potatismjöl
Häll redningen på rabarbern och rör runt.
Låt svalna helt.
_________________________________________________________________

Spackel

2 dl vispad grädde

Tårtan är täckt med marsipan. 500 g räcker både att täcka med och att dekorera med.
För att få marsipanen slät utan veck så behöver man kavla locket lite större än själva tårtan. På så sätt har man lite att dra i och släta till runt om. Sedan skär man bort det överflödiga. Det använder jag sedan till dekorationer på tårtan.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar