måndag 12 september 2022

Doptårta

 

Tårtbotten

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten, se bild nedan.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg över lite folie efter halva tiden om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.




Fyllning 1

2½ dl rabarberkompott*

1 dl vispgrädde


* Skär ca 300 g rabarber i bitar.
Lägg i en kastrull med ½-1 dl vatten och ca ½ dl strösocker.
Låt koka ihop så att rabarbern blir mjuk.
Rör ihop ca 2 tsk potatismjöl i lite vatten och red av rabarberkompotten till önskad konsistens.
Krydda med mortlad kardemumma.


Fyllning 2

600 g mosade jordgubbar

1 dl vispgrädde


Spiral

1 dl vispgrädde

0,75 gelatinblad

½ tsk vaniljsocker

blå pastafärg


Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Värm grädde och vaniljsocker i en kastrull, men koka inte.
Ta upp gelatinbladet och krama ur det.
Lägg ner det i den varma grädden och rör tills gelatinet har smält.
Tillsätt pastafärgen till önskad färg.
Häll över gräddblandningen i en spiralform och ställ i kylskåp några timmar för att stelna. När det har stelnat ställer man formen i frysen i ca 1 timme innan man lägger den på tårtan. Det är för att det ska gå lättare att få loss den ur formen. Spiralformen heter tourbillon silikomart.


Vit glasyr att täcka tårtan med

125 g smält smör

250 g färskost, t ex philadelphia

1,5 msk vaniljsocker

3,75 dl florsocker


Blå glasyr till rosor

75 g smält smör

150 g färskost, t ex philadelphia

1 msk vaniljsocker

2,25 dl florsocker

blå pastafärg


Smält smöret. Ja, du läste rätt!
Låt smöret svalna lite.
Vispa ihop ost och socker med elvisp bara så att det precis går ihop. Det blir löst och det ska det vara.
Fortsätt att vispa på låg hastighet samtidigt som du häller i det smälta smöret i en tunn stråle.
Nu blir det en tjock, krämig, len och alldeles fantastisk frosting.

Täck tårtan med den vita glasyren.
Lägg på spiralen.
Spritsa blå rosor runt om spiralen. Jag använder tyllen Wilton 1M. Börja i mitten och gör cirkelrörelser utåt för att få snygga rosor.

Dekorera rosorna med sockerpärlor.

Vimplarna kommer från printables.se








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar