söndag 11 september 2022

Kardemummabullar

 

36 st


Bullar

50 g jäst

4 dl mjölk

520 g + 320 g vetemjöl

2 ägg

1 tsk salt

2 msk malen kardemumma

160 g smör

160 g strösocker


Smula jästen i assistentbunken.

Värm mjölken till 36-37 grader.

Häll mjölken över jästen.

Blanda ner 520 g vetemjöl.

Kör ihop till en deg. 

Låt vila i 15 minuter.

Blanda ner resten av ingredienserna. Mjölmängden kan variera något beroende på hur stort ägget är.

Kör degen på låg hastighet i någon minut. Öka därefter hastigheten och kör degen i 7-8 minuter. Degen ska bli glansig och fin.

Dela degen i 3 delar. Av varje tredjedel gör man sedan 12 delar.

Forma runda bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. 12 bullar på varje plåt är lagom.

Låt jäsa under bakduk i 1½-2 timmar.


Vaniljkräm

3 dl mjölk

7½ msk marsanpulver

Vispa ihop mjölk och marsanpulver och låt stå och svälla några minuter.


Gör hål i mitten av varje bulle. Jag använder änden på två teskedar och tänjer ut ett hål.

Spritsa i vaniljkräm i hålen.


Grädda bullarna i 225 grader i ca 8 minuter.

Låt svalna.


lite smält smör

strösocker som blandas med nymortlad kardemumma

(Tips! Ha hela kardemummakärnor i en pepparkvarn. Då är det bara att använda den så slipper man mortla.)


Smält lite smör och pensla bullarna med. Doppa därefter i kardemummasockret.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar