tisdag 6 juni 2023

Nationaldagstårta

 


Kaka nr 1 - gul

3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
150 g smält smör
1½ dl kokande vatten
2 ägg
gul pastafärg


Blanda de torra ingredienserna.
Häll i smält smör och vatten.
Rör ihop med en sked.
Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn smet.
Sist tillsätter man färgen och rör om ordentligt så att smeten blir jämn i färgen.

Häll smeten i en smord och bröad (med mjöl) springform, ca 18-20 cm i diameter.

Grädda i 175 grader i 35-40 minuter. Känns med en sticka så att den är torr inuti.
Låt svalna.

Kaka nr 2 - blå

3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
150 g smält smör
1½ dl kokande vatten
2 ägg
blå pastafärg

Blanda de torra ingredienserna.
Häll i smält smör och vatten.
Rör ihop med en sked.
Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn smet.
Sist tillsätter man färgen och rör om ordentligt så att smeten blir jämn i färgen.

Häll smeten i en smord och bröad (med mjöl) springform, ca 18-20 cm i diameter.

Grädda i 175 grader i 35-40 minuter. Känns med en sticka så att den är torr inuti.
Låt svalna.


Frosting

115 g smält smör
225 g färskost ( t ex philadelphiaost)
1½ msk vaniljsocker
3-3,5 dl florsocker

Smält smöret. Ja, du läste rätt!
Låt smöret svalna lite.
Vispa ihop ost och socker med elvisp bara så att det precis går ihop. Det blir löst och det ska det vara.
Fortsätt att vispa på låg hastighet samtidigt som du häller i det smälta smöret i en tunn stråle.
Nu blir det en tjock, krämig, len och alldeles fantastisk frosting.


Montering

Skär båda kakorna på mitten så att det blir 2 cirkelformade bottnar av varje färg.
Skär 3 cirklar av varje del och montera enligt bilderna nedan.
Mellan varje lager lade jag på ett tunt lager av frostingen.

Lager 1

Lager 2

Lager 3



Bred på resten av frostingen runt om tårtan.


Dekoration

250 g jordgubbar i bitar
lite citronmeliss

Garnera med jordgubbar och lite citronmeliss.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar