2 limpor
100 g smör
3 dl mjölk
2 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2 ägg
3 msk strösocker
½ dl krossade linfrön
1 dl solroskärnor
4 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl (gärna Manitoba cream)
Jag kör alltid mina degar i en assistent, men det går att göra för hand i en bunke också.
Smula jästen i assistenten.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölk och vatten. Värm till 36-37 grader.
Häll blandningen över jästen och rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt salt, ägg, socker, solroskärnor och linfrö. Kör i gång assistenten.
Tillsätt sedan lite mjöl i taget. Degen ska bli smidig och inte klibbig men ta det försiktigt med mjölet. Om man tar för mycket mjöl blir brödet torrt.
Kör degen i assistenten i ca 10 minuter.
Låt sedan jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Dela degen i 2 delar.
Knåda igenom och lägg sedan varje del i en bakplåtspappersklädd limpform, 1½-2 liter/st.
Gör snitt i limporna med en vass kniv.
Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter. Brödet ska få fin färg och låta lite ihåligt när man knackar på det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar