måndag 6 juli 2020

Chokladkaka/tårta


Kaka

3 dl socker
2½ dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
150 g smält smör
1½ dl kokande vatten
2 ägg

Blanda alla torra ingredienser.
Häll i smör och vatten.
Sist rör du ner äggen.
Häll i smeten i en smörad och bröad springform (rund, ca 24 cm i diameter).
Grädda på 175 grader i 30 minuter.
Låt svalna.

Ganachetäcke

0,75 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g choklad (grovhackad)

Koka upp grädde och smör. Lägg i chokladen. Rör tills du har en slät kräm.
Låt svalna tills den blir lite trögflytande.
Bred ut ganachen över den avsvalnade kakan.
Jag spritsade även några ganachetoppar runt kakan. Då behöver ganachen stå i kyl ytterligare en stund för att bli spritsbar.

Dekoration

2 dl vispgrädde
en knivsudd bakpulver (inget måste, men grädden blir mer följsam när man spritsar)

Vispa grädden (och bakpulver) och spritsa ut runt kakan/tårtan.
Jag satte dit sockerpärlor på gräddtopparna.
Ros och blad är gjorda av marsipan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar