fredag 24 juli 2020

Långpannebröd


1 långpannebröd 30 x 40 cm


5 dl vatten
2 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
½ tsk bakpulver
4 dl rågsikt
1 ägg
1 tsk salt
½ dl honung (eller ljus sirap)
½ dl solroskärnor
½ dl hela linfrön
7-8 dl Manitoba cream (eller vetemjöl)

Koka upp hälften av vattnet.
Lägg i smör i assistenten (eller bunken).
Häll över det kokande vattnet och rör tills smöret har smält.
Lägg i havregrynen och rör runt.
Tillsätt resten av vattnet och låt det svalna till 37 grader.

Smula ner jästen och rör tills den lösts upp.

Blanda ner alla övriga ingredienser utom Manitoba cream. Rör ihop.

Tillsätt lite Manitoba cream i taget, börja med hälften och fortsätt sedan med lite i taget tills degen har en bra konsistens och släpper bunkens kant.
Kör degen i assistenten i ca 10 minuter.

Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Knåda degen och kavla sedan ut den och lägg i en smörad långpanna 30 x 40 cm.
Snitta degen i bitar, jag valde trianglar.

Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk.

Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 13-16 minuter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar