fredag 24 juli 2020

Grötbullar


40 st

4 dl havregryn
7 dl kallt vatten
100 g rumsvarmt smör
50 g jäst
6 dl mjölk
3 tsk salt
½ dl honung (eller ljus sirap)
1½ dl finrivna morötter
10-12 dl Manitoba cream (eller vetemjöl)
10-12 dl rågsikt

Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Låt svalna.
Smula ner jästen i en assistent (eller bunke).
Värm mjölken till 37 grader och häll den sedan över jästen. Blanda tills jästen har lösts upp.
Tillsätt allt utom mjölsorterna. Blanda ihop.
Tillsätt mjölet lite i taget, börja med hälften. Fortsätt sedan med lite i taget tills degen släpper kanten på bunken. Kör degen i assistenten i ca 10 minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 minuter.

Knåda igenom degen och dela den sedan i 4 bitar. Därefter delar man varje sådan del i 10 bitar.
Forma varje degbit till en boll som man plattar till lite och lägger på en bakplåtspappersklädd plåt.
10 bullar på varje plåt är lagom.

Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Pensla med vatten innan gräddning om man vill ha en skorpa på brödet.
Vill man ha en mjukare yta gör man inte det.

Grädda i mitten av ugnen i 230 grader i 14-15 minuter.

Första jäsningen klar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar