måndag 13 juli 2020

Enhörningstårta


Tårtbotten

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1½-2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg över lite folie efter halva tiden om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.


Fyllning 1

Vaniljkräm: 
2 dl mjölk som vispas ihop med 5 msk marsanpulver
1 dl vispad grädde

Fyllning 2

500 - 600 g mosade jordgubbar, 1 liter (sila bort lite av saften som blir)
1 dl vispad grädde


Spackling

3 dl vispgrädde


Dekoration

500 g marsipan

Detta räcker till att täcka tårtan, hornet och öronen.
Tips för att inte få veck på tårtan är att kavla locket några centimeter större än själva tårtan så att man kan dra och jämna till kanterna. Skär bort den överflödiga marsipanen och använd till horn och öron.

3 dl vispgrädde 
2 gelatinblad
lite pastafärg 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Värm grädden, men den får INTE koka.
Dra av från värmen och lägg i gelatinbladen. Rör tills de har smält.
Ställ kallt i 4-6 timmar.
Grädden måste vara kylskåpskall när den ska vispas.
Dela upp grädden i olika bunkar och färga med pastafärg.
Spritsa.
Jag använde Wiltons tyllar nr 1M, 32 och 12.

Dekorerade även med silverchokladkulor och guldglitter på hornet och en del av de spritsade rosorna. Använde också lite rosa glitter på öronen och på en del av rosorna.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar