söndag 20 mars 2022

Äppeltårta

Kan varmt rekommendera den här tårtan!

Tårtbotten

125 g rivet äpple (ca 1½ normalstort äpple)

2 ägg

1½ dl strösocker

120 g vetemjöl

1 tsk malen kanel

½ tsk nymortlad kardemumma

1 tsk vaniljsocker

0,75 tsk bikarbonat

½ tsk bakpulver

lite salt

½ dl rapsolja

½ dl naturell yoghurt eller filmjölk


Skala och riv äpplena.

Vispa ägg och socker ca 5 minuter med elvisp (medelhastighet).

Tillsätt olja och yoghurt. Sikta sedan ned resten av de torra ingredienserna.

Sist har man i äpplena. Vispa ihop.

Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 25 x 15 cm. Knyckla ihop pappret först och forma det sedan i formen.

Grädda kakan längst ner i ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Känn med en sticka. Den ska vara torr.

Låt kakan kallna.

Dela botten på mitten så att det blir 2 bottnar.


Gör äppelfyllningen under tiden som tårtbotten är i ugnen.


Fyllning + garnering

500 g äpplen (ca 5 st normalstora äpplen)

½ dl vatten

½ dl syltsocker

½ dl farinsocker

lite kanel

lite nymortlad kardemumma

ev lite citronsaft


Skala och skär äpplena i små tärningar. Lägg dem i en kastrull.

Tillsätt de övriga ingredienserna och låt puttra på svag värme tills äpplena är mjuka men inte så att de faller isär.

Låt kallna helt.

 

Frosting

150 g smält smör
300 g färskost ( t ex philadelphiaost)
2 msk vaniljsocker
4,5 dl florsocker

Smält smöret. Ja, du läste rätt!
Låt smöret svalna lite.
Vispa ihop ost och socker med elvisp bara så att det precis går ihop. Det blir löst och det ska det vara.
Fortsätt att vispa på låg hastighet samtidigt som du häller i det smälta smöret i en tunn stråle.
Nu blir det en tjock, krämig, len och alldeles fantastisk frosting.


Montering

Bred på ett lager av frostingen på en av bottnarna.
Lägg lite mer än hälften av äppelkompotten ovanpå. Sila av så att det inte blir för blött.
Lägg den andra bottnen ovanpå.
Täck tårtan med frostingen.
Spritsa eventuellt lite mönster med frostingen.
Dekorera med resten av äppelkompotten. Sila av så att det inte blir för blött.
Dekorera eventuellt med lite citronmeliss.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar