söndag 6 mars 2022

Pinocchiotårta

 


Sockerkaksbotten

75 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

4 äggulor

1½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ dl mjölk


Maräng

4 äggvitor

2 dl strösocker

1 tsk citronsaft

50 g flagad mandel


Garnering

3 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

jordgubbar


Klä 2 springformar med bakplåtspapper. Jag använde en på 24 cm i diameter och en på 20 cm i diameter. Lägg bakplåtspapper både i botten och runt om på sidorna. Pensla en tunt lager med neutral olja på pappret. 

Om man vill kan man ta 2 lika stora springformar eller en långpanna istället.

Vispa smör och socker pösigt.

Tillsätt äggulorna och vispa ihop.

Sikta ner mjöl och bakpulver. 

Tillsätt mjölken och vispa ihop till en jämn smet.

Fördela smeten i de 2 formarna.


Vispa äggvitorna tills de formas till toppar. 

Tillsätt citronsaften och sockret, lite i taget, medan du fortsätter att vispa. Fortsätt vispa tills sockret har löst upp sig.

Bred ut marängen över sockerkakssmeten i de båda formarna.

Strö över mandel.

Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i 30-40 minuter.

Låt svalna i formarna.


Vispa ihop grädden och vaniljsockret.

Skölj jordgubbarna och skär dem i bitar.

Jag lade den största botten på ett tårtfat. Där på bredde jag ut en del av grädden och lade på jordgubbsbitar. Därefter lade jag på den mindre tårtbotten och spritsade ut lite grädde och dekorerade med jordgubbsbitar.







Receptet kommer från Fredrik Nylén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar