onsdag 25 januari 2017

Marängtårta

Sonen fyller år och då får han ju självklart välja tårta.
Detta är även en av mina favorittårtor!
Funkar bra att göra dagen innan. Förvara i så fall i kylen med ugnsfolie över.


Marängtårta


Räcker till ca 12 personer.

250 g smör
2 dl strösocker
4 äggulor
1½ dl mjölk
4 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Rör ihop smör och strösocker till en jämn smet.
Tillsätt äggulorna och rör om.
Blanda ner mjölk, mjöl och bakpulver. 
Rör om så att allt blandas ordentligt.

Dela upp smeten i 2 delar.
Bred ut smeten i 2 bakplåtspappersklädda formar ca 20 x 30 cm.
Funkar även på en vanlig plåt. Bred ut smeten ca 20 x 30 cm.

Marängsmet

4 äggvitor
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Vänd försiktigt ner strösocker och vaniljsocker.

Dela upp marängsmeten i 2 delar och bred den över den andra smeten.




Grädda långt ner i ugnen  i 150 grader ca 30 minuter.


Vill man ha en mindre tårta är det bara att halvera receptet :)


Fyllning

5 dl vispgrädde (ska räcka både till fyllning och garnering ovanpå)
1 burk mandariner
ca 250 g hallon


Fyllningen med vispgrädde, mandariner och hallon.


Garnering

vispgrädde 
jordgubbar
vindruvor
hyvlad dubbelnougat som vrids till spiraler





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar