fredag 27 januari 2017

Semmelkrans

En flätad semmelkrans där man skär portionsbitar i den storlek man önskar.

Semmelkrans


2 st

25 g jäst
2 dl mjölk
2 ägg
0,75 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
100 g rumsvarmt smör
8½ dl vetemjöl (gärna Manitoba)

Pensling
1 ägg

Fyllning
ca 200 g mandelmassa
4-5 msk mjölk
5 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

Jag använder alltid assistent när jag gör deg, men har man inte det går det lika bra att blanda degen i en bunke och knåda för hand.

Smula ner jästen.
Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. 
Rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma och rumsvarmt smör.
Fortsätt sedan med mjölet lite i taget.
Kör degen i assistenten i 10 minuter.
Låt jäsa under bakduk i 1 timme.

Dela degen i 2 delar.
Dela varje del i vardera 3 bitar.
Rulla ut varje bit till ca 60 cm långa längder. 
Lägg ihop dem 3 och 3 och fläta.
Det blir alltså 2 flätor.
Fäst ihop ändarna ordentligt och lägg varje krans i en smord springform, ca 24 cm i diameter.
Lägg kransarna ca 2 cm från kanten.
Låt kransarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.


Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 18 minuter.
Låt svalna i formen.




Skär av ett lock på kransarna.
Gröp ur mittstängen på bottnarna.

Fyllning: 
Riv mandelmassan och blanda med den urgröpta bullen. Vispa med elvisp. Tillsätt mjölken, lite i taget, till önskad konsistens.
Lägg smeten i en sträng på bottnarna.
Vispa grädden och spritsa ut den, eller bred ut den, på bottnarna.
Lägg på locken och pudra över florsocker.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar