onsdag 16 november 2022

Limpa som jäser i ugnen

 

25 g jäst

4 dl vatten eller mjölk

½ dl mörk eller ljus sirap

2 msk rapsolja

1½ tsk salt

ca 9 dl mjöl 

( t ex 2 dl rågmjöl+ 7 dl vetemjöl, ta vad du har hemma)


Smula jästen i en bunke. Jag använder assistent.

Värm vattnet/mjölken till 35 grader. Häll det över jästen så att den löses upp.

Tillsätt alla andra ingredienser utom mjölet.

Tillsätt lite mjöl i taget tills det blir en smidig deg.

Kör degen i assistenten ca 10 minuter.

Forma degen till en limpa och lägg den i en bakplåtspappersklädd limpform.

Strö över lite vetemjöl.

Skär några snitt med en vass kniv.

Låt stå och vila i 15 minuter.

Sätt in brödet i en kall ugn. Sätt temperaturen på 200 grader. Brödet jäser under tiden ugnsvärmen ökar. Låt brödet stå i ugnen i ca 50 minuter. 

Låt kallna på galler.



Receptet kommer från Lindas bakskola.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar