söndag 20 november 2022

Pippitårta

 

Tårtbotten (huset)

6 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord kvadratisk form (ca 24 x 24 cm) men med smort smörpapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg över lite folie efter halva tiden så att den inte blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre rektangulära delar (8x24 cm).
Dela sedan varje sådan bit i 3 delar så att man kan lägga fyllning emellan.


Tårtbotten (hustaket) ½ rulltårta

Receptet är till en hel rulltårta.

4 ägg 
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 msk vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i 5 minuter.
Sikta ner potatismjöl, mjöl och bakpulver.
Blanda snabbt och försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll smeten på en bakplåtspappersklädd långpanna, 30 x 40 cm.
Grädda i mitten av ugnen i 240 grader i ca 5 minuter.
Låt svalna något.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper.
Dra försiktigt bort pappret som kakan gräddats på.
Låt kallna helt.



Fyllning 1

blåbärscurd, recept hittar du HÄR

Det behövs ca 1½ sats.


Fyllning 2: Vit chokladfluff med lime

4 ½ dl vispgrädde
230 g vit choklad
zest från 2 lime

Grovhacka chokladen.
Häll grädden i en kastrull.
Lägg i chokladen.
Värm tills chokladen har smält. FÅR INTE KOKA.
Riv med limezesten.
Ställ i kyl 5-6 timmar eller över natten.
Vispa upp med elvisp.

Jag tog varannat lager blåbärscurd och varannat lager chokladfluff.

När jag var klar med huskroppen så skar jag till bitar av rulltårtan för att bygga taget.


Täcke

3-4 dl vispgrädde

Vispa grädden och täck hela tårtan med grädde.


Dekoration

marsipan i olika färger

Verandastolparna är sugrör som är täckta med marsipan.

Verandataket är en del av ett smörgåsrån som är täckt med marsipan. 

Det gröna gräset är färgad kokos.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar