söndag 27 november 2022

Schackhjärtan

 


ca 30 st


Ljus deg

3 dl  vetemjöl

½ dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

125 g rumsvarmt smör

1 msk kallt vatten


Mörk deg

3 dl vetemjöl

2 msk kakao

½ dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

125 g rumsvarmt smör

1 msk kallt vatten


Lägg alla ingredienser till den ljusa degen i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg. Det funkar också att nypa ihop för hand. Överarbeta inte.

Gör sedan samma sak med den mörka degen.

Plasta in degarna och låt dem vila i kylen i ca 1 timme.

Kavla ut drygt halva av den ljusa degen så att den är ca 1 cm tjock, ca 20 cm lång och ca 8 cm bred. 

Skär sedan 8 st ca 1 cm breda remsor av den (ca 20 cm långa).

Gör likadant med den mörka degen.

Bygg din kaka genom att ta 2 ljusa remsor och 2 mörka remsor. Lägg varannan ljus och varannan mörk remsa bredvid varandra. Fortsätt att bygga på höjden så att det blir 4 rader brett och 4 rader högt som ett schackmönster (sett från sidan). Se till att de ligger riktigt tätt.

Rulla resten av den ljusa degen till en korv som är hälften så lång som schackremsan (ca 10 cm). Dela den på längden så att det blir 2 delar. Lägg dem efter varandra så att den blir lika lång (ca 20 cm) som schackremsan. Sett från sidan ska det se ut som en halv cirkel. Den måste vara lika tjock som stubben du byggt av remsorna, dvs ca 4 cm.  Lägg den på en sida av schackremsan.

Gör likadant med resten av den mörka degen. Lägg den på sidan bredvid den ljusa degen. Sett från sidan ska det nu se ut som ett hjärta.

Plasta in hela längden och lägg i frysen i ca 30 minuter.

Ta ut degen och skär i ca 6-7 mm tjocka kakor.

Bilder steg för steg finns HÄR

Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 14 minuter.






Receptet kommer från Emma Brink Rask

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar