tisdag 20 februari 2024

Blomkakor

 

30 st


6 dl  vetemjöl

1 dl florsocker

4 tsk vaniljsocker

250 g rumsvarmt smör

2 msk kallt vatten

gul, röd och blå pastafärg


Lägg alla ingredienser utom färgen i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg. Det funkar också att nypa ihop för hand. Överarbeta inte.

Degen väger ca 700 g. Ta 100 g och tillsätt gul färg. Ta 300 g och tillsätt lite röd färg så att det blir rosa. Ta 300 g och tillsätt lite röd och blå färg så att det blir lila. Knåda så att färgen blir jämn.

Plasta in degarna och låt dem vila i kylen i ca 1 timme.

Ta ett djupt andetag för nu ska du rulla måååånga kulor (210 st!).

Ta den gula degen och dela i 30 bitar som du rullar till kulor. Jag gör först 3 delar och sedan varje sådan del i 10 bitar. Då är det lättare att få dem jämnstora.

Ta den rosa degen och dela i 90 bitar som du rullar till kulor. Jag gör först 3 delar, sedan varje sådan del i 3 bitar och därefter varje sådan del i 10 bitar. Då är det lättare att få dem jämnstora.

Ta den lila degen och gör exakt som med den rosa degen.

Till varje kaka behövs 1 gul kula i mitten och sedan 3 rosa och 3 lila kulor som placeras varannan runt den gula. 

Det är lagom med 12 kakor på varje (bakplåtspappersklädd) plåt.

Platta till kakan lite med handflatan och gör ett lite streck på varje kronblad.

Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 14 minuter.

Låt svalna.




Smält lite choklad och rita (spritsa) glada ansikten på blommorna :)







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar