söndag 4 februari 2024

Pippitårta

 


Botten nr 1 - röd

3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
150 g smält smör
1½ dl kokande vatten
2 ägg
röd pastafärg


Blanda de torra ingredienserna.
Häll i smält smör och vatten.
Rör ihop med en sked.
Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn smet.
Sist tillsätter man färgen och rör om ordentligt så att smeten blir jämn i färgen.

Häll smeten i en smord och bröad (med mjöl) springform, ca 24 cm i diameter.

Grädda i 175 grader i 30-35 minuter. Känns med en sticka så att den är torr inuti.
Låt svalna.

Botten nr 2 - gul

3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
150 g smält smör
1½ dl kokande vatten
2 ägg
gul pastafärg

Blanda de torra ingredienserna.
Häll i smält smör och vatten.
Rör ihop med en sked.
Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn smet.
Sist tillsätter man färgen och rör om ordentligt så att smeten blir jämn i färgen.

Häll smeten i en smord och bröad (med mjöl) springform, ca 24 cm i diameter.

Grädda i 175 grader i 30-35 minuter. Känns med en sticka så att den är torr inuti.
Låt svalna.


Frosting (räcker till både fyllning och att täcka tårtan)

200 g smält smör
400 g färskost ( t ex philadelphiaost)
2½ msk vaniljsocker
6 dl florsocker

Smält smöret. Ja, du läste rätt!
Låt smöret svalna lite.
Vispa ihop ost och socker med elvisp bara så att det precis går ihop. Det blir löst och det ska det vara.
Fortsätt att vispa på låg hastighet samtidigt som du häller i det smälta smöret i en tunn stråle.
Nu blir det en tjock, krämig, len och alldeles fantastisk frosting.


Montering

Skär båda kakorna på mitten så att det blir 2 cirkelformade bottnar av varje färg.
Skär 4 cirklar av varje del och montera enligt bilderna nedan.
Mellan varje lager lade jag på ett lager av frostingen.

Jag monterar ihop tårtan i en av springformarna. Den håller ihop bättre då. Varannat lager är den gula cirkeln ytterst och varannat lager är den röda cirkeln ytterst. På så sätt blir det ett rutmönster när man skär tårtan. När alla lager (4 st) är på plats vänder jag formen upp och ner på tårtfatet och täcker tårtan med resten av frostingen.





500 g marsipan

Kavla ut marsipanen lite större än själva tårtan. Då är det lättare att få marsipanen slät utan veck på sidorna på tårtan.

Pippi och resten av dekorationen är gjort av marsipan. Jag har ritat med livsmedelspenna.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar