fredag 29 september 2017

Äppelpaj med flingsalt

Den här helgen är det Ölands skördefest. Härligt och mysigt. Jag ska åka dit en sväng idag. En hel del pumpor för dekoration brukar inhandlas liksom härligt goda delikatesser som får avnjutas under kvällen.

Här hemma har jag skördat äpplen och bakat en riktigt god äppelpaj som blir efterrätt.


Äpplepaj med flingsalt


ca 800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt


Smul:

125 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl kokos
1½ dl strösocker
1½ tsk flingsalt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma

ljus sirap att ringla över


Smul:
Skär smöret i bitar.
Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa.
Blanda i socker och flingsalt.
OBS! Viktigt att använda just flingsalt, annars blir det alldeles för salt.

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en pajform, ca 28 cm i diameter.

Fördela smulorna över äpplena.
Ringla över sirap.
Grädda pajen mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter, tills den fått fin färg.

Servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.

Recept på snabb och god vaniljsås finns HÄR



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar