tisdag 28 november 2017

Kladdkaka med kanel- och kardemummafugde


Kladdkaka

150 g smör
3 ägg
2½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
½ msk vaniljsocker
2 krm salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser.
Häll i smöret och rör runt.
Tillsätt äggen och rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 17 minuter.
Låt kakan svalna.
Låt gärna kakan stå i kylen över natten (inget måste) så går den lättare att skära i bitar trots att den är så där härligt kladdig.


Kanel- och kardemummafudge

1½ dl vispgrädde
1 tsk honung
2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
200 g mjölkchoklad

Stör kanelstängerna och kardemumman lätt i en mortel.
Koka upp grädde, honung och kryddor.
Ta bort kastrullen från värmen och låt grädden stå och dra i 10 minuter.
Hacka chokladen och lägg den i en skål.
Koka upp grädden igen och sila den över chokladen.
Rör tills du har en slät fudge.
Bred ut fudgen över kladdkakan.
Ställ kakan i kylen för att stelna.

Servera med vispad grädde.
Jag spritsade ut grädden och dekorerade med chokladkulor.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar