måndag 12 mars 2018

Blom- och hjärtebröd


50 g jäst
6 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
½ dl ljus sirap
15-16 dl rågsikt


Man kan antingen göra degen i en bunke och knåda för hand eller använda en assistent.
Jag använder assistent för att det är så smidigt.

Smula jästen i assistenten.
Värm mjölken till 37 grader. Häll den över jästen. Rör om så att jästen löses upp.
Tillsätt smör, salt och sirap.
Fortsätt med rågsikten, lite i taget, tills degen har lagom konsistens.
Kör degen i assistenten i ca 10 minuter.

Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Knåda igenom degen.
Kavla ut degen ca 1½ cm tjock.
Stansa ut former med pepparkaksmått.
Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter.

Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i 7-9 minuter.


Jag gjorde dubbel sats och fick då ut 21 hjärtan och 21 blommor.
Hjärtformen som jag använde är 8,5 cm hög och 10 cm bred på det bredaste stället.
Blomformen är 8 cm i diameter.

Före gräddning.

Färdiggräddade.


Före gräddning.

Färdiggräddade.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar