tisdag 1 januari 2019

Nyårskladdkaka

En kladdkaka med mörk chokladtryffel som är dekorerad med vispgrädde och pannacottakupoler med smak av hallon och nougat. Därefter pudrad med ätbart glitter.

Tänk på att börja med pannacottakupolerna eftersom de ska stå och stelna i minst 4 timmar. Det är ett långt recept med många olika delar, men låt dig inte avskräckas. Det är inga svåra moment, förutom att det kan vara lite trixigt att få ut kupolerna ur formen, men ta det lugnt så går det bra.


Kladdkaka

150 g smör
3 ägg
2½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
½ msk vaniljsocker
2 krm salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser.
Häll i smöret och rör runt.
Tillsätt äggen och rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i 15-17 minuter.
Låt kakan svalna.


Chokladtryffel

½ dl vispgrädde
1 msk smör
100 g mörk choklad (Jag använder Marabou.)

Finhacka chokladen.
Koka upp grädde och smör.
Dra av värmen och lägg i chokladen.
Rör tills du har en slät och blank kräm.
Häll chokladtryffeln över den helt avsvalnade kakan.


Hallonpannacotta

1 dl vispgrädde
1 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 gelatinblad
50 g hallonpuré (100-120 g hallon)

Koka upp hallonen.
Lägg hallonen i en sil och sila bort hallonfröna. Här vill man bara ha en slät puré.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Häll i grädde, mjölk, vaniljsocker och hallon i en kastrull och koka upp.
Stäng av värmen och lägg i det urkramade gelatinbladet.
Rör tills det smält.
Häll upp i kupolformarna.
Varje kupol innehåller 30 ml. Det räcker till 4-5 kupoler.
Låt stå kallt i minst 4 timmar.


Nougatpannacotta

1 dl vispgrädde
1 msk mjölk
½ tsk vaniljsocker
1 gelatinblad
1 dubbelnougat (43 g)

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Häll i grädde, mjölk, vaniljsocker och nougaten i en kastrull och koka upp.
Se till att nougaten smälter.
Stäng av värmen och lägg i det urkramade gelatinbladet.
Rör tills det smält.
Häll upp i kupolformarna.
Varje kupol innehåller 30 ml. Det räcker till 4 kupoler.
Låt stå kallt i minst 4 timmar.

Den här formen använde jag.


1 dl vispgrädde
ätbart glitter


Detta glitter finns i de flesta mataffärer. Finns även silverglitter och rött glitter.

När pannacottan har stelnat tar man ur dem ur formarna och lägger dem på kladdkakan som är täckt med tryffeln.
Vispa grädde och spritsa ut.
Avsluta med att pudra över lite ätbart guldglitter för en lyxigare känsla.
Jag brukar ta en tekula/sil och lägga glittret i och sedan pudra över kakan.
Det går åt väldigt lite glitter så en sådan burk räcker väldigt länge.

Gott Nytt År!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar