Visst är det gott med pepparkaksdeg! Marsipan är ju också gott. Varför inte kombinera dessa två goda saker till en god kaka? Jodå, det gick utmärkt. Jag tog bara bort jäsmedlet (bikarbonaten) i pepparkaksdegen.
ca 40 st dammsugare
Pepparkaksdeg:
150 g smör
0,75 dl ljus sirap
ca 40 st dammsugare
Pepparkaksdeg:
150 g smör
0,75 dl ljus sirap
2 dl socker
½ påse Santa Maria pepparkakskryddor (9 g)
2 små ägg
6½ dl vetemjöl
Koka upp smör, socker, sirap och pepparkakskryddorna.
Låt kallna.
Tillsätt äggen.
Tillsätt lite mjöl i taget.
Arbeta degen slät. Den ska släppa från bunkens kant.
Den är nu ganska lös men sätter sig i kylen.
Låt vila i kylen minst 3 timmar.
Smidigt att göra den kvällen innan man vill baka och låta den stå över natten.
500 g marsipan
200 g mörk choklad
Kavla ut en bit marsipan.
Rulla en bit pepparkaksdeg till en lång korv, ca 1½-2 cm tjock.
Lägg pepparkaksdegen på marsipanen.
Rulla ihop så att marsipanen täcker pepparkaksdegen.
Skär i lagom långa bitar, ca 5-6 cm.
Fortsätt så med resten av degen och marsipanen.
Smält chokladen över vattenbad.
Doppa ändarna på kakorna i chokladen.
Låt stelna.
Jag färgade en del av marsipanen och gjorde marsipanblommor med en sockerkula som jag dekorerade med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar