söndag 18 juni 2017

Godaste sommartårtan

Den här tårtan är så fantastiskt god. Smak av svensk sommar med rabarber och jordgubbar, en otroligt god kombination.

Godaste sommartårtan


Rulltårtebotten

3 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker mycket pösigt, 5 minuter med elvisp.
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner det i smeten.
Häll smeten i en smörpappersklädd långpanna, 30 x 40 cm.
Grädda i 260 grader i 5 minuter.

Lägg rulltårtan upp och ner på ett sockrat bakplåtspapper och dra bort det pappret som varit med i ugnen. Låt svalna.

Skär rulltårtan i 4 längder.



Fyllning

rabarberkompott
1 dl vispgrädde


Rabarberkompott:

ca 200 g rabarber i småbitar
1-1½ dl vatten
½ dl strösocker
½ tsk malen kardemumma

Lägg allt i en kastrull.
Koka allt tills rabarberna trasas sönder, några minuter.
Blanda ihop ett par matskedar vatten med lite potatismjöl och rör ner detta i kastrullen.
Rör hela tiden tills du får önskad konsistens.
Låt kallna.


All rabarberkompott går inte åt till tårtan.
Lägg det som blir över i en djup tallrik, häll över lite kall mjölk, sätt dig i solen och njut.


Lägg på rabarberkompott på tårtremsorna.
Vispa grädden och lägg den ovanpå.

Ta en remsa och rulla ihop den.
Ställ den upp så att man ser spiralmönstret ovanifrån.
Ta nästa remsa och snurra den runt den första osv så att det blir en stor spiraltårta.


Jordgubbstäcke

3 dl vispgrädde
150 g philadelphiaost
½-1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
400 g jordgubbar i småbitar

Vispa grädden ganska hårt i en bunke.
Ta en annan bunke och vispa ihop ost och socker.
Blanda ihop detta med grädden.
Rör försiktigt i jordgubbarna.
Fördela den här härliga jordgubbsblandningen över tårtan.

Dekorera med skivade jordgubbar.


Sätt dig ner och njut av den godaste sommartårtan med dina nära och kära.
Ha en riktigt härlig sommar!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar