onsdag 14 juni 2017

Studenttårta

En studenttårta till en tjej som gått mediaprogrammet och älskar att fotografera.


Tårtbotten

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg ev över lite folie mot slutet om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.


Fyllning 1

Dumlefluff:

3 dl vispgrädde
180 g Dumlekolor

Skär kolorna i mindre bitar.
Värm grädde och dumlekolor i en kastrull.
Rör tills dumlekolorna har smält.
Får absolut INTE koka.
Ställ i kylskåp i minst 6 timmar.
Vispa med elvisp.


Fyllning 2

500-600 g mosade jordgubbar
1 dl vispad grädde


Spackel

Jag spacklade tårtan med smörkräm innan jag lade på marsipanen.

Vit chokladsmörkräm:

75 g smält vit choklad
200 g rumsvarmt smör
2,25 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
2 äggulor

Häll i allt utom chokladen i en bunke och vispa med elvisp i 5 minuter.
Det ska bli fluffigt och smöret ska bli mer åt det vita hållet.
Häll i den smälta chokladen och vispa runt tills allt är blandat.

Spackla tårtan med smörkrämen.
Om det är svårt att får det jämnt kan man göra det i två omgångar.
Bred på krämen.
Låt stelna i kylskåp ca 30 minuter.
Bred på resten av krämen och jämna till så att det blir en slät yta.


Tårtan är täckt med vit marsipan.

Dekorationer i gul och blå marsipan. Blommorna har sockerpärlor i mitten.


Kameran

Kameran är gjord av Rice Krispie treats och täckt med svart marsipan.
Lite grå marsipan användes fram och bak på kameran.


Rice Krispie Treats

Detta är mycket kletigt och man hinner undra flera gånger vad man håller på med, men det blir väldigt bra när det är färdigt.

1½ msk smör
5 dl marshmallows (mini eller stora som man klipper i mindre bitar)
6½ dl Rice Krispies

Smält smöret i en kastrull.
Blanda ner marshmallows och låt dem smälta under omrörning på svag värme.
Ta av kastrullen från spisen.
Blanda ner Rice Krispies i de smälta marshmallowsen och rör tills de är jämnt fördelade.

Nu kommer det extremt kletiga: forma en kamera!
Jag gjorde två delar; ett rätblock och en cylinder.
När det torkat till kan man ta en vass kniv och snygga till formen.
Sedan satte jag ihop delarna med tandpetare och täckte med marsipan.

Namnet på remmen är också av marsipan.


Det bästa är att allt på tårtan är ätbart och gott!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar