söndag 29 april 2018

Chokladrostårta

Det här är en mastig chokladtårta fylld med hallonmousse och spritsade chokladrosor ovanpå.
Den ser lite avancerad ut men är egentligen väldigt lätt att göra, under förutsättning att man har en Wiltons tyll 1M vill säga. Förbered chokladkrämen kvällen innan.


ca 15 personer

Börja med att göra chokladkrämen eftersom den blir bäst om man gör den kvällen innan. Måste stå kallt i minst 6 timmar innan man ska använda den.


Chokladkräm

180-200 g mörk choklad
6 dl vispgrädde
4 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Hacka chokladen.
Värm grädde och choklad i en kastrull. Rör tills chokladen har smält. OBS! Grädden får INTE koka!
Ta av från värmen.
Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i chokladgrädden.
Låt svalna något.
Plasta in eller lägg på lock.
Ställ i kylskåp över natten, eller minst 6 timmar.


Tårtbotten

150 g smör
100 g mörk choklad
1,75 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 dl kakao
1,5 dl bryggt kaffe
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
en nypa salt
3 ägg

Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj och bröa en rund springform, 18 cm i diameter. Jag "bröade" med kakao, men det funkar även med ströbröd.

Brygg kaffet.
Smält smöret i en kastrull.
Blanda i choklad, strösocker, farinsocker och kakao i kastrullen.
Rör tills chokladen har smält.
Ta bort kastrullen från plattan och häll i kaffet.
Låt svalna något.

Sikta vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke.
Rör om.

Lägg i äggen i chokladsmeten och rör om.

Tillsätt mjölblandningen och rör om ordentligt.

Häll smeten i springformen.

Grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter. Känn med sticka så att den är färdiggräddad. Den ska inte vara kladdig.


Hallonmousse

200 g hallon (frysta går bra)
0,75 dl strösocker
3 gelatinblad
2,5 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Koka upp hallon och socker och låt puttra i ca 3 minuter.
Ta fram en bunke och sätt en sil över.
Häll i hallonen i silen för att sila bort fröna.
Behåll hallonpurén.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i hallonen.
Låt svalna helt.
Vispa grädden och vänd ner hallonen.
Låt stelna i kylskåp i ca 2 timmar.


Dela tårtbotten i två delar.
Spritsa eller bred ut hallonmoussen på en av delarna och lägg den andra delen över.

Vispa upp den "stelnade" chokladkrämen med elvisp så att den blir luftig och slät.
Spritsa chokladrosor över tårtan.

Tips! Använd Wiltons tyll 1M. Börja i mitten och gå runt i en cirkel. När du fått lagom stor ros snärtar du till lite. Spritsa rosor runt hela tårtan.


Fyllning med hallonmousse.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar