torsdag 12 april 2018

Kardemummabullar med vaniljkräm


40 st stora bullar

Deg

50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
15-17 dl vetemjöl, gärna Manitoba cream

Fyllning

200 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
2 msk malen kardemumma

Vaniljkräm

4 dl mjölk
10 msk marsanpulver (kallvispad)

Pensling

2 ägg
pärlsocker


Smula jästen i en assistent eller bunke. Jag brukar använda assistent.
Värm mjölken till 37 grader.
Häll den över jästen. 
Rör så att jästen löses upp.
Skär smöret i lite större tärningar och lägg i dem.
Fortsätt med att lägga i kesella, socker, ägg och salt.
Tillsätt lite mjöl i taget.
Knåda degen i assistenten i 10 minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen under tiden.

Knåda igenom degen och dela den i 4 delar.
Kavla ut varje del till en rektangel.
Bred på fyllning.
Vik degen dubbel.
Skär 10 remsor med ett snitt mitt i varje.
Snurra de 2 ändarna och tvinna ihop till en knut.

Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Under tiden som degen jäser så vispar man ihop marsankrämen. Häll upp mjölk i en skål och vispa ner marsanpulvret (kallvispad). Låt stå och svälla några minuter. Häll sedan över vaniljkrämen i en sprits. Spritsa försiktigt en klick vaniljkräm på de färdigjästa bullarna.

Pensla med uppvispat ägg (ej på vaniljkrämen) och strö sedan på pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.

 Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på fyllning.

Vik degen dubbel.

Skär 10 remsor med ett snitt mitt i varje.

Snurra ändarna.


Tvinna ihop till en knut.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar