tisdag 24 april 2018

Getostlasagne med ratatouille

En vegetarisk rätt som smakar minst lika bra om den lagas en dag i förväg.


5-6 personer

12 lasagneplattor
1 dl riven parmesanost


Getostsås

50 g smör
5 msk vetemjöl
1 liter mjölk (3%)
250 g getost (chévre)
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet.
Späd med mjölken, lite i taget under vispning.
Låt såsen småkoka 3-4 minuter. Rör då och då.
Ta bort från värmen.
Skär bort ev kant på osten.
Bryt osten i bitar och vispa ner den i såsen så att den smälter.
Tillsätt salt och vitpeppar.


Ratatouille

2 paprikor (gärna gul och orange så att det blir lite olika färger, men det spelar ingen roll egentligen)
2 gula lökar
1 squash
1 paket krossade tomater (400 g)
2 vitlöksklyftor
2 tsk oregano
1 tsk salt
svartpeppar (efter behag)

Skär paprika, lök och squash i bitar.
Fräs paprika och lök i smör.
Blanda ner squash och tomater.
Tillsätt pressad vitlök, oregano, salt och peppar.
Koka under lock på svag värme ca 15 minuter.
Koka sedan utan lock på starkare värme ca 10 minuter så att röran kokar ihop och blir ganska tjock.


Ta fram en ugnsform, ca 25 x 30 cm.
Häll lite sås i botten.
Lägg på 4 lasagneplattor.
Lägg på hälften av ratatouillen.
Häll på lite sås.
Fortsätt med plattor, ratatouille, sås och plattor.
Avsluta med ett lager sås.
Strö över den rivna parmesanosten.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
Lägg över lite folie mot slutet så att den inte blir bränd.

Servera med en god sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar