lördag 19 november 2016

Pepparkaksbygge

Att bygga pepparkakshus är ju så himla roligt!
Här nedan är några av våra byggen från de senaste åren.

I år (2016) byggde vi ett tåg av pepparkakor och godis!

Pepparkaksdeg

300 g smör
1½ dl ljus sirap
4 dl socker
1 påse Santa Maria pepparkakskryddor (18 g)
3 ägg
2 tsk bikarbonat
13 dl vetemjöl

Koka upp smör, socker, sirap och pepparkakskryddorna.
Låt kallna.
Tillsätt äggen.
Blanda bikarbonaten med lite mjöl och rör ner i smeten.
Tillsätt resterande mjöl.
Arbeta degen slät. Den ska släppa från bunkens kant.
Den är nu ganska lös men sätter sig i kylen.
Låt vila i kylen minst 3 timmar.
Smidigt att göra den kvällen innan man vill baka och låta den stå över natten.
Baka ut och grädda på 175 grader i ca 8-10 minuter.

All denna degen går ju oftast inte åt till ett bygge utan att det blir en hög med vanliga pepparkakor också. Men självklart beror det ju på hur stort bygge man gör :)

Använd antingen smält socker eller limpistol när du ska sätta ihop delarna. Vilket man väljer beror ju helt på om man tänker äta upp det eller inte. Hemma hos oss har vi som tradition att börja äta av det på Luciadagen.






Ett tivoli var temat för 2015 års pepparkaksbygge!





2014 byggde vi ett slott!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar