söndag 26 september 2021

Äppelrutor

Godaste äppelkakan! Ni måste prova.

24 bitar 


Kakan

250 g rivet äpple (ca 3 äpplen)

4 ägg

3 dl strösocker

240 g vetemjöl

2 tsk malen kanel

1 tsk nymortlad kardemumma

2 tsk vaniljsocker

1½ tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

lite salt

1 dl rapsolja

1 dl naturell yoghurt


Skala och riv äpplena.

Vispa ägg och socker ca 5 minuter med elvisp (medelhastighet).

Tillsätt olja och yoghurt. Sikta sedan med resten av de torra ingredienserna.

Sist har man i äpplena. Vispa ihop.

Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 25 x 30 cm. Knyckla ihop pappret först och forma det sedan i formen.

Grädda kakan längst ner i ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Känn med en sticka. Den ska vara torr.

Låt kakan kallna.


Frosting

75 g rumsvarmt smör

2½ dl florsocker

1½ tsk vaniljsocker

300 g färskost (t ex philadelphia)


Vispa smöret med elvisp tills det blir vitt och fluffigt.

Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa fluffigt.

Tillsätt färskosten och vispa till en fluffig frosting.

Bred frostingen över den helt avsvalnade kakan och ställ sedan i kylen.


Äppelkompott

300 g äpplen (ca 3 st)

½ dl vatten

½ dl syltsocker

½ dl farinsocker

lite kanel

lite nymortlad kardemumma

ev lite citronsaft


Skala och skär äpplena i små tärningar. Lägg dem i en kastrull.

Tillsätt de övriga ingredienserna och låt puttra på svag värme tills äpplena är mjuka men inte så att de faller isär.

Låt kallna helt.

Skär kakan i 24 rutor och lägg på en klick äppelkompott på varje del.


Dekorera ev med citronmeliss.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar