Godaste äppelkakan! Ni måste prova.
24 bitar
Kakan
250 g rivet äpple (ca 3 äpplen)
4 ägg
3 dl strösocker
240 g vetemjöl
2 tsk malen kanel
1 tsk nymortlad kardemumma
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
lite salt
1 dl rapsolja
1 dl naturell yoghurt
Skala och riv äpplena.
Vispa ägg och socker ca 5 minuter med elvisp (medelhastighet).
Tillsätt olja och yoghurt. Sikta sedan med resten av de torra ingredienserna.
Sist har man i äpplena. Vispa ihop.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 25 x 30 cm. Knyckla ihop pappret först och forma det sedan i formen.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Känn med en sticka. Den ska vara torr.
Låt kakan kallna.
Frosting
75 g rumsvarmt smör
2½ dl florsocker
1½ tsk vaniljsocker
300 g färskost (t ex philadelphia)
Vispa smöret med elvisp tills det blir vitt och fluffigt.
Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa fluffigt.
Tillsätt färskosten och vispa till en fluffig frosting.
Bred frostingen över den helt avsvalnade kakan och ställ sedan i kylen.
Äppelkompott
300 g äpplen (ca 3 st)
½ dl vatten
½ dl syltsocker
½ dl farinsocker
lite kanel
lite nymortlad kardemumma
ev lite citronsaft
Skala och skär äpplena i små tärningar. Lägg dem i en kastrull.
Tillsätt de övriga ingredienserna och låt puttra på svag värme tills äpplena är mjuka men inte så att de faller isär.
Låt kallna helt.
Skär kakan i 24 rutor och lägg på en klick äppelkompott på varje del.
Dekorera ev med citronmeliss.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar