måndag 13 september 2021

Bouillabaisse

 

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

½ purjolök

400 g potatis

300 g morötter

½ färsk fänkål

1 msk olivolja

1 msk smör

1 tsk chiliflakes

2 msk tomatpuré

3 dl vitt vin

5 dl vatten

3 dl vispgrädde

2 msk fiskfond

300 g laxfilé

300 g torskfilé

500 g räkor med skal

ca ½ kg blåmusslor

½ msk färsk timjan

½ citron

4 krm salt

2 krm svartpeppar


Skala och finhacka lök och vitlök. 

Skölj och strimla purjolöken.

Skala och tärna potatis och morötter.

Skölj och tärna fänkålen.


Hetta upp olja och smör i en kastrull.

Fräs lök, vitlök, purjolök, fänkål, potatis och morötter tillsammans med chiliflakes under omrörning i ca 2-3 minuter.

Tillsätt tomatpuré och fräs ca 30 sekunder under omrörning.

Tillsätt vitt vin och låt puttra i ca 4-5 minuter.

Tillsätt vatten, grädde och fond. Låt soppan sjuda under lock i ca 20 minuter.


Tärna laxen och torsken och krydda med lite salt. 

Skala räkorna. 


Lägg i lax, torsk och musslor i soppan och låt sjuda i ca 5 minuter.

Ta bort musslor som inte har öppnat sig.

Lägg i räkor och timjan.

Smaka av med citronsaft, salt och peppar.


Servera med aioli och ett gott bröd.

Recept på aioli hittar du HÄR.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar