1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ purjolök
400 g potatis
300 g morötter
½ färsk fänkål
1 msk olivolja
1 msk smör
1 tsk chiliflakes
2 msk tomatpuré
3 dl vitt vin
5 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 msk fiskfond
300 g laxfilé
300 g torskfilé
500 g räkor med skal
ca ½ kg blåmusslor
½ msk färsk timjan
½ citron
4 krm salt
2 krm svartpeppar
Skala och finhacka lök och vitlök.
Skölj och strimla purjolöken.
Skala och tärna potatis och morötter.
Skölj och tärna fänkålen.
Hetta upp olja och smör i en kastrull.
Fräs lök, vitlök, purjolök, fänkål, potatis och morötter tillsammans med chiliflakes under omrörning i ca 2-3 minuter.
Tillsätt tomatpuré och fräs ca 30 sekunder under omrörning.
Tillsätt vitt vin och låt puttra i ca 4-5 minuter.
Tillsätt vatten, grädde och fond. Låt soppan sjuda under lock i ca 20 minuter.
Tärna laxen och torsken och krydda med lite salt.
Skala räkorna.
Lägg i lax, torsk och musslor i soppan och låt sjuda i ca 5 minuter.
Ta bort musslor som inte har öppnat sig.
Lägg i räkor och timjan.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Servera med aioli och ett gott bröd.
Recept på aioli hittar du HÄR.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar