fredag 6 oktober 2017

Storpirog

En stor pirog som räcker till många.


Storpirog


Deg

100 g smör
2 dl vatten
50 g jäst
½ tsk salt
2 ägg
ca 1 liter vetemjöl

Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt vatten.
Värm detta till 37 grader.
Häll över i en assistent (eller en bunke om du vill göra degen för hand)
Smula sönder jästen och lös upp den i smör/vattenblandningen.
Tillsätt salt och ägg.
Häll i lite mjöl i taget.
Knåda degen i 10 minuter i assistenten.

Låt degen jäsa i 30 minuter.


Fyllning

2 gula lökar
ca 750 g bland- eller nötfärs
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 köttbuljongtärning
1½ tsk oregano
½ msk paprikapulver
½ tsk svartpeppar
2 dl riven ost

Stek lök och färs.
Tillsätt allt utom osten.
Låt puttra en stund.
Häll i osten.
Rör runt och låt den smälta.
Ställ åt sidan och låt svalna.


Kavla ut 2 rektanglar av degen.
Varje rektangel ska vara i storlek som ett bakplåtspapper.
Lägg ena rektangeln på ett bakplåtspapper.
Lägg den avsvalnade fyllningen på degen.
Lägg den andra rektangeln ovanpå fyllningen som ett lock.
Tryck till kanterna så att de håller tätt och så att fyllningen inte rinner ut.
Den brukar trots detta öppna sig på något ställe.

Låt jäsa i 30 minuter.

Pensla med 1 uppvispat ägg.

Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.

Servera med en god sallad.

Lägg den avsvalnade fyllningen på degen. 

Tryck till kanterna så att de håller tätt och så att fyllningen inte rinner ut.

Pensla med ett uppvispat ägg.

Färdiggräddad.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar