fredag 22 december 2017

Saffransgran

Av degen nedan får man ut 6 stycken granar eller 60 lussekatter.


1 gram saffran (2 påsar)
200 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl kesella
2 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
ca 15 dl vetemjöl (gärna Manitoba)

russin + 2 uppvispade ägg till pensling

Värm mjölken till 37 grader.
Häll över mjölken i assistenten.
Smula sönder jästen och lös upp den i mjölken.
Tillsätt saffran, smör i bitar, kesella, socker, salt samt ägg.
Häll i mjölet, lite i taget.
Kör degen i assistenten i 10 minuter.

Låt degen jäsa i 10 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda igenom.
Dela upp degen i 6 bitar. Av varje bit ska du göra 1 gran eller 10 lussekatter.

Granar:
Kavla ut degen ca ½ cm tjock. Stansa ut en stjärna i toppen (pepparkaksform).
Skär sedan en triangel /granform.
Skär vågräta strimlor in mot mitten av granen. Snurra varje strimla 2-3 varv.

Garnera med russin.

Jäs granarna/lussekatterna på plåten i 45 minuter. Täck över med bakduk.
Pensla med uppvispat ägg innan de gräddas i ugnen.

Grädda på 230 grader i 6-7 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar