Recept på pepparkaksdegen:
300 g smör
1½ dl ljus sirap
4 dl socker
1 påse Santa Maria pepparkakskryddor (18 g)
3 ägg
2 tsk bikarbonat
13 dl vetemjöl
Koka upp smör, socker, sirap och pepparkakskryddorna.
Låt kallna.
Tillsätt äggen.
Blanda bikarbonaten med lite mjöl och rör ner i smeten.
Tillsätt resterande mjöl.
Arbeta degen slät. Den ska släppa från bunkens kant.
Den är nu ganska lös men sätter sig i kylen.
Låt vila i kylen minst 3 timmar.
Smidigt att göra den kvällen innan man vill baka och låta den stå över natten.
Baka ut och grädda på 175 grader i ca 8 minuter.
Dekorera med kristyr och godis. Jag använde färdigköpt kristyr, non stop och Ahlgrens julgranar.
Jag använder limpistol när jag monterar ihop mina pepparkaksbyggen. Mycket lättare än smält socker och det är lätt att pilla bort när man ska äta det.
All deg går inte åt till lyktan. Det blir mycket deg kvar till att baka vanliga pepparkakor av.
Dekorera med kristyr och godis. Jag använde färdigköpt kristyr, non stop och Ahlgrens julgranar.
Jag använder limpistol när jag monterar ihop mina pepparkaksbyggen. Mycket lättare än smält socker och det är lätt att pilla bort när man ska äta det.
All deg går inte åt till lyktan. Det blir mycket deg kvar till att baka vanliga pepparkakor av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar