fredag 11 september 2020

Munkar i ugn

12 st

Deg 

1,25 dl mjölk

25 g jäst (½ paket)

½ dl strösocker

1 msk vaniljsocker

½ tsk bakpulver

½ tsk salt

60 g rumstempererat smör

1 ägg

ca 5½ dl vetemjöl


Värm mjölken till 37 grader.

Häll den i en assistent eller bunke.

Smula ner jästen.

Tillsätt allt utom mjölet.

Ta lite mjöl i taget tills degen är smidig och släpper kanten.

Kör degen i assistenten ca 10 minuter.

Låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter.


Kavla ut degen ca 1½ cm tjock och stansa ut cirklar som är ca 8 cm i diameter.

Lägg cirklarna på en bakplåtspappersklädd plåt.

Stansa ut ett hål i mitten på varje cirkel.

Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.


Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10-12 minuter.


Sockerlag

½ dl strösocker

½ dl vatten


Koka ihop vatten och socker. Sockret ska lösa upp sig.

Pensla munkarna med sockerlagen direkt när de kommer ut från ugnen.

All sockerlag ska gå åt.


Glasyr alt 1 (12 munkar)

1 chokladkaka (185-200 g)

Smält chokladen över vattenbad.

Doppa munkarna i chokladen.

Dekorera ev med något strössel.


Glasyr alt 2 (12 munkar)

0,75 dl mjölk

5½ dl florsocker

1 dl kakao

½ tsk salt

Lägg alla ingredienser i en kastrull.

Värm och rör tills glasyren är glansig och len.

Doppa munkarna i glasyren.

Dekorera ev med något strössel.


Glasyr alt 3 (12 munkar)

6 dl florsocker

ca 0,75 dl vatten

Häll florsockret i en skål.

Ta lite vatten i taget och rör till önskad konsistens.

Tillsätt ev lite pastafärg eller karamellfärg.

Doppa munkarna i glasyren.

Dekorera ev med något strössel.


Alt 4

Doppa munkarna i strösocker.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar