torsdag 4 januari 2024

Pepparkakswoopies med saffranskräm

 

20 st


Kakor

100 g rumstempererat smör
1,25 dl strösocker
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk pepparkakskrydda
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
0,5 dl mjölk

Vispa smör och socker pösigt.
Vispa ner ägget.
Blanda mjöl, kakao, pepparkakskrydda, bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ner det i smörblandningen.
Rör ner mjölken.

Lägg smeten i en spritspåse. Använd en rund tyll.
Gör i ordning 2 plåtar med bakplåtspapper. 
Spritsa 40 st klickar som är ca 3 cm i diameter. 20 st på varje plåt är lagom för de flyter ut i ugnen.
Blöt ett finger och tryck ner smeten om det har blivit några toppar.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 8 minuter.
Låt svalna innan du tar loss dem från bakplåtspappret.


Före gräddning.

Efter gräddning.

Under tiden kakorna är i ugnen kan man göra fyllningen. Ställ den färdiga fyllningen i kylen tills kakorna har svalnat.


Fyllning


75 g smält smör
1 paket saffran (½ g)
150 g färskost ( t ex philadelphiaost)
1 msk vaniljsocker
2,25 dl florsocker

Smält smöret. Ja, du läste rätt!
Lägg i saffran och låt smöret svalna lite.
Vispa ihop ost och socker med elvisp bara så att det precis går ihop. Det blir löst och det ska det vara.
Fortsätt att vispa på låg hastighet samtidigt som du häller i det smälta smöret i en tunn stråle.
Nu blir det en tjock, krämig, len och alldeles fantastisk frosting.


Montering

Lägg hälften av kakorna upp och ner.

Spritsa eller klicka ut fyllningen på dessa 20 kakor.

Lägg en kaka ovanpå så att det blir dubbla kakor med fyllning emellan.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar