fredag 16 februari 2018

Chokladkaka-tårta


Tårtbotten

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i en osmord kvadratisk form (23 x 23 cm) men med smort smörpapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg ev över lite folie mot slutet om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.


Skär tårtbottnen som på bilden. De två småbitarna uppe och nere till vänster blir spillbitar.


Mittenbiten till vänster lägger man på kortsidan av den stora biten så att det blir en längre rektangel.


Fyllning 1

marsankräm (2 dl mjölk + 5 msk marsanpulver)
1 dl vispad grädde


Fyllning 2

500-600 g mosade jordgubbar
1 dl vispad grädde


Spackel

Chokladsmörkräm som spacklas runt om tårtan.

100 g choklad
250 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker
2 äggulor

Smält chokladen.
Vispa smöret med elvisp tills det är vitt och fluffigt (tar 3-5 minuter).
Tillsätt övriga ingredienser och vispa ihop till en jämn kräm.

Täck tårtan med krämen.
Ställ kallt så att smörkrämen stelnar innan du börjar med garneringen.


Garnering

marsipan
mjölkchoklad





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar