lördag 20 februari 2021

Hallontårta


Tårtbotten

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1½-2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten, se bild nedan.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg över lite folie efter halva tiden om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.



Fyllning 1: 

marsankräm (2 dl mjölk vispas ihop med 5 msk marsanpulver, kallt)
1 dl vispgrädde

Bred ut marsankrämen över tårtbotten.
Bred ut den vispade grädden ovanpå marsankrämen.


Fyllning 2:

hallonsylt
1 dl vispad grädde

Bred ut hallonsylten över tårtbotten.
Bred ut den vispade grädden ovanpå marsankrämen.


Dekoration:

färska hallon
3 dl rosa grädde
3 dl vit grädde
2 gelatinblad
röd pastafärg

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.

Värm 3 dl grädde i en kastrull.
Krama ur ett gelatinblad och lägg ner i grädden. Rör tills det smälter.
Ställ kallt i 4-6 timmar i kylskåp. Går utmärkt att göra kvällen innan och låta det stå över natten.
Vispa upp med elvisp.

Värm ytterligare 3 dl grädde i en kastrull.
Krama ur det andra gelatinbladet och lägg ner i grädden. Rör tills det smälter.
Lägg i lite pastafärg och rör tills det blir lagom rosa färg.
Ställ kallt i 4-6 timmar i kylskåp. Går utmärkt att göra kvällen innan och låta det stå över natten.
Vispa upp med elvisp.

Spritsa grädden över tårtan.
Till rosorna använde jag Wiltons tyll 1M och till sidorna använde jag Wiltons tyll 6B.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar