Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl
2 msk kakao
½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna och kakaon med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten, se bild nedan.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg över lite folie efter halva tiden om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
3 dl vispgrädde
150 g dumlekolor (18 st)
Häll grädden i en kastrull.
Lägg i dumlekolorna.
Rör och värm tills chokladen har smält. FÅR INTE KOKA.
Ställ i kyl 5-6 timmar eller över natten.
Vispa upp med elvisp.
Fyllning 2
500-600 g mosade jordgubbar
1 dl vispad grädde
Mosa jordgubbarna med en gaffel.
Lägg dem i ett durkslag så att den överflödiga jordgubbssaften rinner bort. Om man använder frysta jordgubbar blir det mycket saft och använder man färska blir det bara lite saft.
Fördela jordgubbarna över tårtbotten och lägg den vispade grädden över.
Spackling/Smörkräm
100 g choklad
250 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker
2 äggulor
Smält chokladen över vattenbad.
Låt svalna lite.
Vispa ihop alla de övriga ingredienserna med elvisp i ca 5 minuter.
Tillsätt chokladen och vispa runt tills allt är blandat ordentligt.
Täck tårtan med smörkrämen. Spara lite till dekoration.
Gör en grovspackling först.
Ställ i kylskåp ca 30 minuter.
Spackla på resten av smörkrämen.
Nu kan man snygga till den när det första lagret smörkräm har stelnat.
Ställ i kylskåp ca 30 minuter.
100 g choklad
250 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker
2 äggulor
Smält chokladen över vattenbad.
Låt svalna lite.
Vispa ihop alla de övriga ingredienserna med elvisp i ca 5 minuter.
Tillsätt chokladen och vispa runt tills allt är blandat ordentligt.
Täck tårtan med smörkrämen. Spara lite till dekoration.
Gör en grovspackling först.
Ställ i kylskåp ca 30 minuter.
Spackla på resten av smörkrämen.
Nu kan man snygga till den när det första lagret smörkräm har stelnat.
Ställ i kylskåp ca 30 minuter.
Ganache
100 g mörk choklad
0,75 dl vispgrädde
1 msk smör
Grovhacka chokladen.
Koka upp grädde och smör.
Dra av från värmen och tillsätt chokladen.
Rör tills du får en glansig kräm.
Låt svalna, men ganachen ska fortfarande rinna lätt.
Häll ganachen i en spritspåse. Börja med dropparna som rinner och fördela sedan resten ovanpå.
Spritsa toppar av resten av smörkrämen. Jag använde Wiltons tyll 2A.
Dekorera med frystorkade hallon.
Vimplarna har jag skrivit ut från PRINTABLES.SE
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar